65 деца и младежи ще имат едно по-различно лято благодарение на инициативата на община Габрово

копаене-на-градина-959x720

 

Седем села в Габровска област ще се включат това лято в инициативата „Приеми ме на село”, за която ви разказахме още миналата година. Проектът е на община Габрово, а идеята – на Вероника Йосифова, която тя излага в есе и през 2012 година участва в националния конкурс на тема „Моите идеи за България”.  Тазгодишното издание на инициативата стартира от началото на юли и до началото на септември 65 деца и младежи ще прекарат незабравими летни дни при своите „баби и дядовци под наем”.

Инициативата „Приеми ме на село“ се изпълнява за трета поредна година и то с голям успех. Толкова, че всяко следващо лято все повече деца, както и села, изявяват желание да се включат в проекта. Тази година селата, които ще приемат своите „внуци назаем”, са: Поповци, Съботковци, Донино, Харачери, Нои, Стоевци и Зая. Тази година ще има и международно участие в инициативата. В края на лятото група младежи от побратимения белгийски град Аалст ще се включат в проекта. Освен това „Приеми ме на село” вече излиза от границите на Габрово и е на път да се разрасне до национална мрежа от приемни села.  „Голям е интересът към нашата инициатива, която провеждаме за трети път, търсят ни и се обаждат и от други градове – София, Бургас, Варна, Благоевград”, каза кметът на Габрово Таня Христова.

Целта на проекта е децата и младежите да опознаят живота в малките населени места, да се запознаят с традициите, съхранени в българското село, и да прекарат едно по-различно лято сред природата. Бабите и дядовците, които ще станат такива „под наем”, пък ще имат възможността да контактуват с младото поколение и да научат всички новости, които вълнуват младите.
Прочетете есето на Вероника, както и интервюто, което тя даде за Ogledai.se.

Оригинална статия – тук