През месеците юли и август 34 деца от Габрово имаха възможността да прекарат 5 дни на село и да се включат в различни „селски“ забавления в рамките на инициативата на Община Габрово „Приеми ме на село“, осъществяваща се за седма поредна година.

През месец юли три габровски села – Враниловци, Армените и Райновци посрещнаха 20 малчугана на възраст от 9 до 13 години.

Село Райновци се включи за първа година в „Приеми ме на село“ и благодарение на читалището в селото, малките участници твориха с природни материали, возиха се на каручка, месиха вкусни милинки, срещнаха се с крави и овце, учиха се да плетат и да играят български народни хора.

Селата Враниловци и Армените за втора година посрещнаха 10 деца и им предложиха много игри, уроци по фокусничество и народни танци, работилничка за декупаж. Фолклорната група от с. Армените показа на участниците в „Приеми ме на село“ магията и  красотата на българските народни песни, с които бабите от селото печелят множество награди по фестивали в цялата страна.

 

 

За седма година 14 „внучета назаем“ посрещна и първото приемно село – Новаковци.

Читалището в селото предложи на децата разнообразна програма – бродиране на шевици, работа с вълна /плъсти/, возене с каручка из селото, доене на козичка, среща с най-възрастния жител на селото, уроци по народни танци, възстановка на обичая Гергьовден.

За участниците в Дневните лагери „Приеми ме на село“ през тази година Община Габрово организира и обучение за оцеляване в природата, което бе проведено от неправителствената организация „Work Partners”’ от гр. Стара Загора, имаща дългогодишен опит с организиране на детски приключенски школи.

В рамките на един ден, екипът от Стара Загора запозна децата с различни факти, които обогатиха тяхната представа за природата, както и начините по които те да се чувстват по-уверени, когато са в съприкосновение с нея. Участниците в дневните лагери получиха базови знания за ориентиране по Слънце, Луна и Звезди; как да устройват бивак на открито; как да открият вода, как да я пречистят и направят годна за пиене; как да запалят огън и какво е важно да знаят като мерки за безопасност. Много интересни за децата бяха и практическите уроци за връзване на различни възли, за да могат се справят с необичайни ситуации. Всички „внучета назаем“ получиха и учебник за оцеляване в природата и сертификат за преминат мини курс на обучение.

 

 

„Приеми ме на село“ продължава и през месец септември, когато 20 младежи от цялата страна ще станат участници в Академия „Приеми ме на село“.