Село Харачери се намира на 10 км. от град Габрово, по пътя за МАИР Боженци.

Предполага се че селото датира от около 300 години. Според легендите,  името му произлиза  от турската дума харач – място, където се е събирал  данъка.  Въз основа на досега събраните сведения,  може да се предположи и  че Харачери е било  село, чиито жители са събирали данъка харач или джизие. Харачари или джизиедари са наричани  събирачите  на данъка.

Днес в малкото балканско селце има около 30 постоянни жители. Въпреки това, в Харачери има активно действащо читалище „Зора 1929“. Към читалището има библиотека, създадена  е и  група за народни танци – танцов състав «Зора».Той е основан  през 2009 година и в състава му влизат 40 момчета и момичета на възраст между 7 и 10 години.

От 2014 г. НЧ „Зора – 1929” –  село Харачерите е основен организатор на ежегоден национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува”. Целта на събора е да съхрани и популяризира фолклора, танцовото изкуство, българската народна песен, автентичните български носии, традиции и обичаи. И не на последно място – да популяризира Габровския край, като място на дълголетна история и богати културни традиции.
Читалището в село Харачери мотивира възрастните хора да станат участници в инициативата на Община Габрово „Приеми ме на село“. В две поредни години – 2015 и 2016 г. младежи от Габрово, София, Благоевград, Пловдив и Варна станаха „внучета назаем“ при баба Димитринка, баба Стойна, дядо Нистор и дядо Росен.

През 2015 г. младежите се включиха активно в организирането на фолклорния събор „Андъка пее и танцува”, разучаваха народни песни и хора и подготвиха големия огън за края на събора.

За всички участници в „Приеми ме на село“ се организираха посещения на мандрата и кравефермата в с. Кметовци, разходки с каручки, бране на билки, разходки до Боженци.

И както във всяко едно друго село – приготвянето на местни кулинарни специалитети бе една от най-„сладките“ и с най-активно участие дейности.