Село Солари е разположено на около 7 км. от на град Габрово и 14 км. от гр. Дряново.

През 1995 г. Солари придобива статута на село.  Към 2019 г. постоянните жители са едва 7 души.

В непосредствена близост до населеното място се намира Иванилскиият водопад – природна забележителност за местния туризъм.

Именно заради това вълшебно място, „Приеми ме на село-Възраждане“ избира да възроди и подобри условията на туристическата еко-пътека.

През лятото на 2021 г. любезните домакини от Къща за гости „Суларската къща“ и НЧ “Пробуда“ 1928 г.- с. Козирог“ посрещат участниците в Дневен младежки лагер (15-19 г.) – 10 деца, и „Приеми ме на село-Възраждане“ (19- 29 г.) – 15 души.

Участниците в Дневния лагер се потапят в кулинарното ни наследство и под вещите напътствия на домакините си месят тесто за пухкави мекици. Оказват се още по- вкусни, когато сам си ги омесил!

Предизвикателство за младите е да влязат в градината и да посадят собственоръчно цветя и билки. Предоставя им се възможност да се запознаят с мотиката, да си извадят пресни картофи от градината. И те се оказват по- вкусни от тези в магазина!

И още – квасят мляко, приготвят домашен кашкавал, плетат декоративен плет с пръчки и за финал на деня – пеят и играят кръшно хоро!

Участниците в другата група – „Приеми ме на село- Възраждане“, се въвличат в приключението и в рамките на формата успяват да изчистят пътя, който води до водопада, да изградят указателни табели, масички и пънчета за сядане и др. цветни и весело боядисани съоръжения. Облагородяват и единственoто обществено място в селото – старата автобусна спирка. На нея автобуси не спират често, но пък е все още мястото, където и малкото останали жители на селото имат възможност да си побъбрят с някого и да разменят информация.

Специално място в предизвикателството „Приеми ме на село – Възраждане“ заемат и „Водните духчета“- неколцина мъже – доброволци, които се обединяват под обща кауза да възстановяват чешми и кладенци, и да възстановяват повредени и изтрити от времето каменни надписи.

Водните духчета се присъединяват към каузата „Приеми ме на село- Възраждане“ и заедно успяват да облагородят чешмите в село Солари и Свинарски дол.

Община Габрово и „Приеми ме на село- Възраждане“ изказват своите благодарности за специалното участие още на:

 

Терапевтичен център „Св.Илия“

Art M Craft

Deyan Boev ARTpage

Dani Belev