Село Свинарски дол се намира на около 6 км. от гр. Габрово. Жителите на селото наброяват 9 души от последното преброяване през 2019 г.

Къща за гости „Чичарите“ в село Свинарски дол е нашият домакин през 2021 г. в изданието „Приеми ме на село – Възраждане“. Тя подслонява една от групите – 15 участника на възраст между 19 и 29 г.

В рамките на една седмица участниците се заемат с нелеките задачи да успеят да ремонтират и обновят автобусната спирка в селото, както и да възстановят селската чешма.

В каузата се включват техни верни помощници – резидентите на Терапевтичен център „Св.Илия“, а всички заедно са направлявани от менторите в различните дейности:

  • Deyan Boev ARTpage – Деян е преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна. Помага в дейностите, свързани с художественото оформление по възстановяването на автобусните спирки и екопътеката до Иванилския водопад;
  • Art M Craft – сръчни и невероятно талантливи дърворезбари, подпомагащи дейностите за изграждането на екопътеката до Иванилския водопад и изграждането на съоръжения за споделено компостиране в двете села – Солари и Свинарски дол.
  • Йордан Белев – артист – илюзионист, съосновател на най-голямата магичната организация в България – Quick Hands Project, главен мениджър на световния фестивал на магичните изкуства „Златна котка“, общински съветник, строителен предприемач и участник във „Фермата 6“, подпомогнал младежите в строително-роментните дейности по възстановяване на автобусната спирка;
  • „Водните духчета“-група доброволци, които обикалят и възстановяват чешми и кладенци, възстановяват повредени и изтрити от времето каменни надписи. Подпомагат дейностите за възстановяването на селската чешма.

Дните минават много бързо и динамично, изпълнени с пъстри чувства и емоции, нестихваща енергия и хъс за работа, високи градуси във въздуха, но и високи градуси в сърцата на всички участници.