Село Жълтеш се намира в габровския Предбалкан. Селото отстои от Габрово на 5 км., от Трявна – на 11 км. Разположено е в долината на Жълтешката река, наричана и Овчарка, по името на връх Овчар (Овчаря) (869 m), под който е основният ѝ извор.

Селото има изключително богата история. Според предания на стари жители първите заселници са от преди повече от 400 години, а според някои учени в населението „преобладава тракийски елемент“.

Археологически находки потвърждават, че на мястото на селото още по времето на Първата българска държава е съществувал скитски манастир. Според предания на стари жители от Жълтеш тогава в неговите околности е имало мини за злато, които са заринати преди византийското владичество.

Името на селото идва от съдържанието на златоносен пясък в Жълтешката река (от „жълто“ – със значение на „злато“) – първоначално като Жълтеж, а по-късно – Жълтеш.

През 1927 г. жители на селото основават читалище „Светлина“, което се утвърждава като културно средище на района. Създават се театрална група, библиотека, танцов състав. Читалищната дейност продължава своето развитие и след демократичните промени в България. Тогава са създадени: певческа група за автентичен фолклор; младежка група за възстановяване на български народни празници и обичаи; група за възраждане на старинни ритуали; състав за художествено слово; кръжок „На седянка“ и др. Те участват ежегодно във фолклорни фестивали  и са носители на над 30 отличия и награди.

През 2021 г. село Жълтеш протяга ръка и става домакин на Дневен лагер „Приеми ме на село“ с 10 деца. В рамките на един ден бабите от селото споделят със своите гостенчета част от богатството си. Но не от злато /за което се вярва, че тече в селската река/, а от знания за живота на нашите предци, предания, вярвания и обичаи, кулинарни умения, урок по чепкане на вълна, предене с хурка и вретено.

Накрая „внучетата назаем“ се пренасят години назад във времето, като участват във възстановка на местния обичай „Ладванки“ – обичай, чрез който на Васильовата вечер, на Еньовден или на Гергьовден, момите гадаят какъв ще бъде техният спътник в живота.