Село Враниловци се намира на около 9 км. от град Габрово и 16 км. от град Севлиево. Разположено е на главния път Габрово- Севлиево.

През селото тече р. Шаварна. Населението наброява около 270 души. Основен поминък на местните жители са животновъдство и отглеждане на овощни насаждения.

Населеното място е основано през първата половина на 17 век. През 1961 г. придобива статута на село.

В с. Враниловци има действащо читалище „Наука- 1902“. Активната читалищна дейност включва ежегодни участия във фестивали, събори, граждански инициативи, възстановки на традиционни български обичаи като Коледуване и Лазаруване. Към читалището функционира клуб по народни танци.

Село Враниловци става част от инициативата „Приеми ме на село“ за първи път през 2018г., когато приема една група от дневен лагер „Приеми ме на село“- Джуниър с 10 деца.

През 2019 г. и 2021 г. също е част от „Приеми ме на село“, като общият брой участници, преминали за двете години, е около 30 деца. В рамките на инициативата домакините организират разнообразни дейности и незабравими преживявания на село за младежите. Всички активности са насочени към съхраняване на българския бит, традиции и култура. Местните баби споделят своя богат опит на „внучетата под наем“ и им предават много от своята съкровищница – приготвяне на позабравени ястия от трапезата на българина от началото и средата на миналия век, усвояване на умения в различни стари занаяти и др.