Село Богатово се намира в община Севлиево, област Габрово.

Село под името Богатово на това място е съществувало още през времето на Второто българско царство. За името му има различни легенди. Според едната, името идва от старобългарската дума „богат“ и вероятно селото е било много имотно, заможно, богато. Възможно е името да идва и от изчезналото лично име Богатин.

Според друга версия, някога селото е било турско и е имало много биволи. Турската дума за бивол е „боа“ и от там е името на селото Богатово.

Старите хора в селото разказват и за друга легенда, която са чували от своите баби – по време на турското робство един турчин бил подгонен от огромна змия – боа и тичал през неокосените ливади на селото…

Днес в Богатово живеят около 400 души. Културният живот в селото се поддържа от дейността на читалище „Отец Паисий 1922“. Певческата група „Песен за сърцето“ към читалището е носител на множество награди от различни конкурси.

Село Богатово бе участник в „Приеми ме на село“ през 2014 г. През м. септември 10 младежа от Габрово, София, Видин, Благоевград, Трявна и Стара Загора станаха внучета „назаем“ в севлиевското село.

Кметството и читалището е Богатово бяха организирали програмата на участниците, която включваше много кулинарни обучения, работа на полето, възстановка на обичая „Седенка“, посещение на крепостта Хоталич в Севлиево.