Село Армените се намира на около 8 – 9 км от гр. Габрово. Местното населението е  91 души към 2018 г.

От 1961 г. селото получава статут на самостоятелно село, като преди това е било част от с. Гъбене.

Основател на селото – според предание и по неустановено време – бил някой си дядо Армян, от което може би идва и името Армените.

В селото се развива активна читалищна дейност в много разнородни области. Най-популярните от тях са ФГ „Арменските баби“ и кулинарен клуб „Рецептите на баба“. Местното читалище носи името „Постоянство – 2012“.

Село Армените е една от спирките на инициативата „Приеми ме на село“ през 2018 г., 2019 г. и 2021 г., заедно със село Враниловци. През годините посрещат  над 30 участника в Дневни лагери.

Всички участници успяват да се докоснат до богатството на българщината и да си вземат частица от ценностите, мъдростта и опита, които се предават от нашите баби и дядовци, не само от уста на уста, а с душа, чувство и силна емоция.

„Внучетата под наем“ се запознават с традиционни занаяти грънчарство и плетачество; споделено готвене на вкусни и ароматни манджи с наставничеството на Арменските баби; заучаване на български народни танци; възстановка на стари български обичаи; възможност на участниците да се нагиздят с автентична българска народна носия; да се запознаят с животновъдството като поминък на местните жители.