Село Райновци се намира на 10 км. от град Габрово. Постоянните жители на селото са 87 души.

В рамките на 5 дни през лятото на 2019 г. село Райновци е домакин на инициативата „Приеми ме на село“. Местните баби приемат сърцато и топло своите десет „внучета“. Подготвили са им много богата палитра от дейности, които са в духа на съхраняване на нашите обичаи,  традиции и ценности, и за запознаване с живота на село – с градината, с животните на двора, както и с начините за приготвяне на традиционни български баница и хляб.

Децата се запознават с различни техники за изработване на картини и различни сувенири от екоматериали. Имат възможността да омесят хляб, да точат кори, да се докоснат с ръцете си до майсторско плетене на терлици от вълнена прежда, да обиколят и да се разходят из селото с каручка, теглена от конче – едно истински екзотично преживяване в днешно време. А по време на почивките между задачите за изпълнение, да се забавляват с весели игри на поляна, под дебелата сянка на вековни дървета.

Една седмица минава бързо и динамично, без телефони, интернет и социални мрежи, но спомените на „внучетата“ остават трайни в тяхното съзнание. Тръгват си удовлетворени, натрупали нови знания и усещане за тяхната принадлежност към българския род, с усмивки на лицето и с огромна благоДАРност!