Село Гъбене се намира в Габровска община, на 17 км от самия град Габрово. Поминъкът на местните жители е земеделие. Отглеждат се земеделски култури като картофи, сливи, зърнени култури, зеленчуци, развито е и животновъдството.

Село Гъбене има дълга и богата история. През 19 век е построена църквата „Света Троица“, която е една от най-старите църкви, запазили се и до днес в Габровска област. По време на Априловското въстание селото въстава и е частично опожарено и разграбено.

Село Гъбене става домакин на инициативата „Приеми ме на село“ през лятото на 2015 г., в която 18 младежи от Габрово и побратименият град Аалст Белгия, взимат участие под формата на международен младежки обмен по програма „Еразъм +“.

По време на обмена са посетени много забележителности в Габрово и региона – част от национално ни културно наследство. Заедно със своите „внучета“, бабите приготвят популярни местни кулинарни изкушения и организират вечерна седянка с народна музика и фолклорни танци.

През споделеното с „приемните баба и дядо“ време младежите имат възможността да се докоснат до уникалността на нашето автентично културно наследство, чрез което да изградят мост между поколенията и културите на две различни държави. Откриват възможност за диалог и сътрудничество, за осъзнаване и съхраняване на идентичноста и връзката с корените на своя народ.