Започна осмото издание на инициативата на Община Габрово „Приеми ме на село“. Този път тя носи името „Възраждане“ и има мисия. Да вдъхне живот на две красиви, но притихнали габровски села – Солари и Свинарски дол.

Петнадесет са младежите, които участват в първата смяна на лагера. От тях се очаква много работа и креативни идеи. Предстоят ремонти на автобусните спирки, изграждане на компостери, почистване на селските чешми и екопътеката към Иванилския водопад, която ще се превърне в едно артистично и вълшебно място. Младежите са от цяла България – Стара Загора, София, Пловдив, Монтана, Габрово, Троян. Повечето от тях са студенти. Споделят, че са научили за „Приеми ме на село“ от социалните мрежи и от репортажите по телевизията. Сторило им се интересно – напълно противоположно на принудителното онлайн общуване и изолацията. И хванали автобуса, влака и… един мотор до Габрово.

С младежите работят четирима ментори. Калоян Минчев е майстор-дърворезбар и на него са поверени всички онези моменти, в които участниците ще трябва да чуят гласа на дървото и да го преобразят. Деян Боев е скулптор и преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна и отговаря за дейностите, свързани с рисуване на спирки и надписване на указателни табели. Борислав Драгиев от „Водните духчета“, които познаваме от възраждането на не една чешма в региона, е отговорник по чешмите, а илюзионистът Йордан Белев ще внесе опита си от телевизионния формат „Фермата“ в строително-ремонтните дейности по спирките. На помощ идват и силните плещи на младите хора от Терапевтичен център „Св. Илия“, които още в първия работен ден се доказаха като сплотен и силен отбор и между другата работа пренесоха и дървата на един от жителите на Солари. Той пък им се отблагодари с торта!

Как се развива мисията на „Приеми ме на село – Възраждане“, колко работа ще остане за втората смяна, какви идеи ще донесат младежите на селата, ще успеят ли да им вдъхнат искрицата живот чрез своето докосване и да ги направят новото любимо място за разходка на габровци – следете във фейсбук страницата на инициативата ТУК и в албума в страницата на Община Габрово ТУК.

Желаем им успех!