Може да звучи малко странно, но един хубав ден ей така, от нищото, ми хрумва да се запозная с бабите и внуците „под наем“ от първа ръка. Бабите и внуците „под наем“ са участниците в инициативата „Приеми ме на село“, която се провежда това лято за трета година с организацията на община Габрово по идея на Вероника Йосифова. Впечатлява ме простичката находчивост и симбиотичност в хрумването да се съберат две поколения, които по една или друга причина са прекъснали пряката си поколенческа връзка с „другата страна“ – бабите с града, децата със селото.

Намерението ми е да отида на място, да се срещна с участниците, да прекарам малко време с тях, в което да видя заниманията им, да разбера как се чувстват, как общуват помежду си, и, да – да снимам.

И ето ме – ранна юлска сутрин, в 5:30 алармата ме сритва от леглото, в 8:00 вече съм в автобуса за Габрово. А още на излизане от София започвам да задрямвам… и проспивам почти целия път, събуждам се на табелата „Севлиево“.

На излизане от автогарата в Габрово питам за посоката на хотела ми и така попадам на първия отзивчив жител на града (млада жена) от многото, с които се срещам през двата дни. Хотел „Балкан“ е още от соца, реновиран, естествено, почти надвесен над скулптурата на Рачо Ковача. Качвам се в стаята си колкото да я огледам и да си оставя багажа. Установявам, че липсва голяма кърпа за баня и на излизане споменавам за пропуска на рецепционистката, и тя веднага вдига телефона. Когато се връщам след обяда и кафето, виждам къде са били кърпите: в душ кабината (по-скоро душ-отделението), в която не съм се сетила да надникна… Освен тях любезните камериерки са оставили още 4-5 хавлии на леглото (!). Душ, преобличане – и обратно към автогарата. Там вече съм се осведомила, че ми трябват автобусите за Дряново – те тръгват от Габрово на всеки кръгъл час и минават през с. Донино. Хващам този в 15:00. Минава ми през ума, че е малко мъртво време и в селото хората едва ли ще са се разработили навън в жегата, но от друга страна, след като разчитам на обществения транспорт, трябва да мисля и за прибиране. А последната кола от Дряново тръгва в 19:00 – осведомявам се от живописния леко кривоглед шофьор.

Пътят до Донино е към 15 минути, минаваме покрай мургава труженичка, ръкомахаща в нелепа предизвикателна поза – споглеждаме се ухилено в огледалото с шофьора, или поне с правото му око, защото другото не съм сигурна къде точно е.

Стигаме селото, шофьорът ме оставя пред разбит навес на спирка и ми обяснява къде е спирката за обратно: „Ей там, по стълбите нагоре, излизате на пътя…“ Опасенията ми се сбъдват – наоколо не се мярка жив човек. Тръгвам по улицата напред… Колкото и да съм била предварително наясно, че селото е малко, все пак не очаквам да е ЧАК толкова малко – минавам покрай десетина къщи, след което стигам в нищото – ливада и хълмове в далечината. Пече, жега, почти не полъхва, щурци стържат в полето… Правя няколко снимки – няма дори какво да снимам.

P7098717_c

 

Връщам се обратно, отбивам се между къщите… Ако не са открехнатите тук-там прозорци, бих си помислила, че наистина в това село няма жив човек, буквално. Накрая от една къща ми викват, а после на портата излиза млада жена. Питам дали знае за инициативата – не, не знае, „тук съм отскоро… кметската наместничка ще знае, тя ви трябва“. Жената се извинява, че не може да дойде да ми покаже къщата, но затова пък ми обяснява посоката, и следвайки указанията й, стигам в поляната, докъдето вече бях ходила. Последната къща изглежда недостроена, но на предпоследната има звънец на портата и го натискам с надежда. Нищо. Започвам да се отчайвам. След десетина минути излиза един дядо – той поне знае за какво го питам и започва да ми обяснява. Малко ми се стъжва, защото мястото, което ми описва, не звучи като да е близо, а аз вече съм в първа фаза на слънчасване. Нямам избор обаче и тръгвам – трябва да се върна отново при спирката, после нагоре към спирката за обратната посока, и още натам, да стигна табела, на която пише еди-какво-си, и там пътят се разклонява… Е, стигам табелата – дотук добре, продължавам направо и пак се озовавам в нищото… Оказва се, че всъщност селото е сбор от махали, пръснати групички от по 10-20 къщи, на разстояние 1-2 км. помежду си. Поредният дядо, който срещам, не може нищо да ми каже, а пътят по-натам води във видимо безлюдна гора. Отчаянието ми напредва… Вече си представям как се прибирам безславно в града, а после и в София.

Решавам да се върна по пътя назад – малко преди табелата съм минала покрай сградата на пощата, може би там ще разбера нещо. Освен „Поща“ на вратата пише обещаващо „Кметство“, но съвсем не обещаващо вратата е заключена. Тук вече отчаянието ми е почти пълно – аз търся деца, то възрастни няма…  Недоумявам къде са ги скрили тези деца! Последната ми възможност остава да се обадя на номера на една от координаторките на проекта от община Габрово, с която съм се свързала през фейсбук страницата на инициативата преди да тръгна от София. Докато ровя за телефона по пътя се задава жена. Отивам да я питам и, алилуя! – тя не просто знае за проекта, но е тръгнала натам. „Натам“ се оказва мястото на мероприятие, подготвяно от бабите и внуците. А жената е самата кметска наместничка! Предлага ми да вървя с нея, питам я колко е далеч до мястото, защото вече съм в предпоследна фаза на слънчасване и на ръба на силите си. „Към 800 метра…“

Най-накрая пред нас се показва поредната „махала“, а вдясно от пътя е малка постройка на едно ниво, която се оказва местното читалище. И има хора! Хора! И ДЕЦА!

P7098717_c

 

Децата подготвят програма от няколко народни песни, които да изпълнят заедно с бабите пред „високите“ гости. Още в София съм предупредена в задочния си разговор с координаторката, че този ден ще пристигнат представители на 50 общини и на бабите и внуците ще им е притеснено и напрегнато. Това, което виждам, е далеч от представата ми за притеснение – децата просто щъкат напред-назад, редят столове, гласят музиката на лаптоп, от време на време говорят по телефоните си… Обикновени сладки деца. Но тук ритъмът на живот очаквано е безкрайно различен от този в големия град, времето тече в паралелна реалност. Знам, че това е предпоследният им ден на село и на следващия ден ще се приберат в града. Питам ги дали им харесва тук, казват, че да, и не им се прибира. Едното ме разстрелва с въпрос колко мегапиксела ми е камерата, а аз отдавна съм забравила, просто защото не ми е важно.

P7098741_c

 

P7098747_c

 

P7098760_c

 

Бабите са нагласени в бели ризи, всяка с наниз пендари на врата си и червено изкуствено цвете зад ухото – живо цвете трудно ще изтрае в тази жега. Някои са доста млади за баби, вероятно нямат и 50. Други са си баби, но това не им пречи суетно да мазват червило на устните и бузите преди да „стъпят на сцената“. Моят фаворит е баба Руми – рядко чевръста и темпераментна жена, отдавна прехвърлила младостта, с волева брадичка, леко прегърбена. Баба Руми ни води да ни покаже дива орхидея: „Ето я, имаше още, ама я опасоха козите…“ Другият ми фаворит е жената с музикалния съпровод на тамбура, която е сложила бял панталон вместо черна пола.

P7098761_c

 

Откровено казано, някак не ми се вярва на това диво място да се изсипят 50 общинари, които на всичкото отгоре закъсняват. После се оказва, че автобусът им е объркал пътя. Уговореният час е 18, но 18:30 вече минава и споделям на една от жените, че за съжаление май няма да дочакам важните гости, защото ще изпусна последния автобус за града. „О, няма проблем, те ще ви закарат с техния!“ Когато гостите пристигат и заемат места в импровизираната зала, питам една от жените дали ще могат да ме транспортират до Габрово после. „Ама разбира се, даже ако има още някой, има места!“

Представянето на децата и бабите минава повече от успешно, гостите им се радват, после разговарят с бабите, а децата поднасят на всички подаръче – картичка с хербаризиран стрък билка. И накрая си вземаме довиждане.

P7098768_c

 

P7098775_c

 

P7098791_c

 

P7098799_c

 

P7098801_c

 

P7098804_c

 

P7098834_c

 

P7098855_c

 

P7108873_c

 

P7108874_c

В Габрово питам шофьора на общинарите къде ще спира, той на свой ред ме пита къде искам да сляза. „О, „Балкан“ ни остана вляво, трябваше по-рано… Ей тук ще ви спра!“ Оставя ме на една спирка, където попадам на поредния отзивчив жител на града – жена на средна възраст: „Сега като дойде автобусът, ще го вземете и аз ще ви кажа къде да слезете“. След малко обаче се задава нещо като маршрутка и тя ме дръпва, „Елате, с този тъкмо е по-евтино…“ Защо с маршрутката е по-евтино (0,70 лв.) и защо тя спира на спирки като автобус – така и не разбирам. Вътре звучат слабо известни, но любими мои песни на ABBA – „As Good As New“ и „Does Your Mother Know“, и щастието ми е пълно, въпреки умората и въпреки че след цялата изтекла следобеда пот, ако си остържа кожата, ще събера сол за една манджа.

 

На следващия ден автобусът ми за София е в 16:30 и дотогава се разхождам из града и снимам. На един от баирите попадам на прекрасна черква, „Св. Йоан Предтеча“. В двора й жена почиства цветната леха. „Много интересно цвете“ – соча красиви жълти цветове. Казвам го колкото да съм любезна, вместо „добър ден“, пък и като упражнение срещу темерутщината ми, която обикновено ме спъва в комуникацията ми с хората. Преди да ми обясни, че наричали цветето „калифорнийски мак“, жената вече е започнала да ми събира семенца и да ги сипва в шепите ми. Ей такива са габровци. И мухите им са безвредни. И котките им са кльощави, чак изпосталели – предната вечер една съумява да умили дори мен дотам, че да й пускам хапки свинско каре под масата в „Странноприемницата“.

P7108905_c

 

P7108916_c

 

P7108938_c

 

P7108946_c

Оригинална статия – тук