Защо група младежи предпочетоха да прекарат ваканцията в компанията на непознати баба и дядо

zx620y348_2374973
Баба Фатма показва как се прави „дърпана“ баница

 

Седмицата започва с обяд. Христина е станала в пет сутринта. Напълнила е чушките с кайма и ориз и е забъркала таратор в голяма тенджера. Малкият й син Тони й помага да съберат двете маси на двора. Първото септемврийско слънце пари и опитват да ги нагласят под сянката на асмата. А кучето Росен подава муцуна през процепа на портата, изоставило за момент отговорната задача да охранява кокошките и тяхното поколение. Наднича с любопитство да види гостите, които влизат на индианска нишка през тесния праг и изпълват двора с глъч.

По нищо няма да познаете, че деветте младежи, пътували от всички краища на страната до село Богатово, са се запознали само преди два часа. Кънти смях, разменят се закачки и текат оживени разговори. Момчетата и момичетата не губят време да бъдат градски срамежливци. Оставят раниците на земята и запретват ръкави. Един бели чушки за салата, друг добавя доматите, трети мъкне столове от лятната кухня, четвърти тича да помага на Христина да хване козата, която пак се е промушила в градината да хрупа тикви.

Девет внучета назаем – те ще прекарат седмицата в дома на непознати баби и дядовци от село Богатово. Ще им помагат в градината и с животните и ще им правят компания на масата. Седмица, в която могат да шляпат боси, да ядат краставиците с корите и да се радват на сладката свобода на селската шир.

Младежите разполагат със седмица да се порадват на свободата на селската шир.
Младежите разполагат със седмица да се порадват на свободата на селската шир.

Синовете на Христина започват да се кикотят, когато майка им навлича чевръсто бялата тениска с надпис „Баба под наем“. Дребната и енергична секретарка на читалището в село Богатово е твъде млада, за да бъде баба, но ще приеме четири момичета в дома си. Христина сияе, защото много обича гости. Всички знаят, че тя прави най-веселите купони в селото. Тъкмо тя е причината Богатово да се включи в инициативата „Приеми ме на село“ тази година.

Тя се организира за втори път от Община Габрово и вече обхваща пет села в Северна България. Идеята е на студентката Вероника Йосифова от Габрово, която иска да създаде мрежа от приемни села в България. С това си хрумване тя печели втора награда в конкурса за есе „Моите идеи за България“ на фондация „Фридрих Еберт“ и „Онлайн парламент“. Според нея срещата на младежи между 16 и 29 години с българското село по този непринуден начин може да попречи на обезлюдяването на селските райони  и да бъде път към преодоляване на самотата на възрастните хора.

Седмицата започва с обяд в дома на Христина, секретар на читалището в Богатово и движеща сила на културния живот в селото
Седмицата започва с обяд в дома на Христина, секретар на читалището в Богатово и движеща сила на културния живот в селото

Тази година желаещите да гостуват младежи са над 70. Има заявки и от българи, които отдавна живеят в чужбина, но искат децата им да се запознаят с живота на село. Не достигат обаче селата, готови да приемат. Възможна причина е, че страхът от непознатото и недоверието обитават много селски къщи, но друга е, че Община Габрово все още налучква верния път да популяризира инициативата. Досега идеята стига до баби и дядовци чрез кметовете, но се оказва, че читалищата са много по-полезни в намирането на желаещи, защото са близко до местните общности. Ролята на общината в Габрово е подкрепяща и координираща. Тя намира и спонсори – местни фирми, които осигуряват хранителни продукти за приемните семейства, така че гостуването да не се превръща в бреме за възрастните хора.

Вероника Йосифова (вдясно) е авторът на инициативата "Приеми ме на село" и най-много държи да се научи да прави "дърпана" баница
Вероника Йосифова (вдясно) е авторът на инициативата „Приеми ме на село“ и най-много държи да се научи да прави „дърпана“ баница

Оригинална статия – тук