Предстоящото „академично“ издание на инициативата „Приеми ме на село“, което ще се проведе от 8-ми до 15-ти юли в Габрово,  обещава да е по-българско и по – родно от всякога.

 

 

Приемните внучета ще имат шанса да се запознаят отблизо с над десет български традиционни занаята, да се докоснат до обаянието и същината им, сами да се превърнат в майстори, да изработят продукт, да документират процеса по създаването му и да изучат историята му.

Всичко това ще стане възможно благодарение на ЕМО „Етър“, който тази година партнира на „Приеми ме на село“ и отваря занаятчийските си работилници за младежите, които искат да учат и творят в автентична среда.

Програмата на академията предвижда възможност да се майстори в работилниците по грънчарство, бакърджийство, иконопис, дърворезба, изработка на народни инструменти, хлопатарство, мутафчийство. Приемните внучета ще работят с гайтан и беленица,  ще надникнат в тайните на техниката иглонабиване и при желание ще си изработят украшение от вълна.

Към тези знания и умения в селата, които тази година се включват в инициативата, приемни баби и дядовци ще учат своите внучета на още ред стари занаяти и традиционни български обичаи, ще готвят вкусни гозби, ще разказват истории.

В края на Академията  организаторите ще съберат на едно място вдъхновители и вдъхновени, за да начертаят заедно бъдещето  на  „Приеми ме на село“.

Все още има време да станете част от магията на общуването между внуци назаем и баби и дядовци под наем. Кандидатирайте се за „академици“ до 24 юни тук.