След седем поредни успешни години, през 2020 г., инициативата на Община Габрово „Приеми ме на село“ няма да се реализира.

Водени от грижата за възрастните баби и дядовци „под наем“ и съобразявайки се с мерките за борба с COVID – 19, изискващи спазване на физическа дистанция, през това лято „внучета назаем“ няма да гостуват в габровските села.

 

 

Но седемте години, през които над 400 деца и младежи от цялата страна и от български общности в чужбина станаха част от каузата за опазване, съхраняване и популяризиране на българското културно наследство, ни дават увереност, че през следващото лято отново ще събираме заедно поколенията и отново ще оживим селцата в региона с детски смях и младежки ентусиазъм.

Паузата през това лято ще ни даде възможност да си припомним всичките интересни, вълнуващи и вдъхновяващи неща, които преживяхме заедно с нашите баби и дядовци „под наем“ и „внучета назаем“, да направим равносметка на постигнатото и да потърсим нови форми и методи, с които „Приеми ме на село“ да продължи да бъде полезната, различната, атрактивната и смислена лятна инициатива за младите хора.

Защото вярваме, че „Приеми ме на село“ е едно от възможните решения на съвременните проблеми, свързани с бездуховността, с отдалечаването на младите от земята, от нашето културно богатство – фолклор, традиции, обичаи и всички онези неща, които ни карат да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ.

Всички приятели на „Приеми ме на село“ могат да следят Фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/Priemimenaselo/, където ще публикуваме интересни и полезни материали, събрани в селата през годините – рецепти за традиционни български ястия, рецепти от „Аптечката на баба“, традиции и обичаи, съхранени от поколения… Ще ви предизвикаме с викторини и загадки, ще провокираме креативността и съобразителността и  разбира се – ще награждаваме най-знаещите и най-активните участници!