Дванадесет деца от Габрово, София, Бургас, Пловдив и испанския град Барселона станаха „внучета назаем“ в село Беломъжите и участваха в живота „на село“. Организираната от Община Габрово инициатива „Приеми ме на село“ – Джуниър се проведе от 16 до 22 юли.

С баба Катя и дядо Гошо „внучетата“ работиха в градината, правиха зимнина, събираха плодове, приготвиха сироп, помагаха в домакинството и се грижиха за домашните животни.

Във вечерта на българския фолклор момчетата и момичетата, облечени в народни носии, изучаваха народни песни и хора. При посещението в ЕМО „Етър“, децата изработиха сувенири в Детския музеен кът, а в с. Боженци участваха в опознавателна игра за българската история и строиха макети на къщи.

Гостуваха на бабите в село Донино, които ги поздравиха с песни, а в домашната ферма на баба Руми им разказаха как се вади мед и как се отглеждат домашни животни. По покана на НЧ „Извор-1907“ в село Съботковци децата посетиха читалището и с помощта на бабите от селото приготвиха баници по традиционна местна рецепта, учиха се как се носи вода с менци.

По габровски, „Приеми ме на село“ – Джуниър в с. Беломъжите завърши с карнавал. Децата си тръгнаха с познания за български традиции и обичаи, рецепти за „селски гозби“, вълнуващи преживявания и нови приятелства. Всеки от тях получи грамота за успешното си участие в инициативата.

През м. август „Приеми ме на село“ продължава с нова „джуниър“ смяна в с. Доннино, Дневен лагер в с. Новаковци и три смени за младежи в селата Беломъжите и Новаковци.

https://gabrovo.bg/bg/news-article/6141