Двадесет участници от цяла България на гости в габровските села! Пътуването из корените на България и габровския край започна вдъхновяващо и изпълнено със смисъл за двадесет младежи от 15 до 29 години, които ще прекарат седмицата в различни габровски села, като през това време се докоснат до занаятите, фолклорните традиции и кулинарното наследство.

Първия ден от седмицата младежите прекараха заедно с майсторите от Етъра, където се обучаваха в грънчарство, иконопис, направата на музикални инструменти, дърворезба,  научиха техниката иглонабиване.

Днешният ден е посветен на селата Стоевци и Новаковци и на чепкането на вълна, преденето, косенето на трева. Сред днешните занимания са още отглеждане на пчели, плетене на кошници, а също така и възстановка на един интересен обичай – крадене на булка, в който ще участват самите те, облечени в народни носии.

През седмицата младежите ще посетят още селата Сeйковци и Съботковци, където ще имат различни занимания.

В началото на академията те получиха и специални задачи, върху които да работят през дните си в габровските села – да документират видяното и преживяното под формата на фотоизложба, кулинарна книга или телевизионно предаване, филм, репортаж, песен… Получиха и специално изработени за тях тефтери-дневници, в които да записват преживяванията си.

В събота участниците ще представят резултатите от задачите си и ще се срещнат с различни хора от България, свързани с българските села – живеещи там, възраждащи ги с изкуството или инициативите си.

Инициативата „Приеми ме на село“ се провежда успешно за шеста поредна година, а тазгодишното издание е посветено на избирането на Габрово от ЮНЕСКО за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство.

Можете да следите случващото се с участниците и техните предизвикателства и във фейсбук страницата https://www.facebook.com/Priemimenaselo/